sreda, 10. junij 2009

District 9 - "BUS BENCHES FOR HUMANS ONLY"

District 9 je "dokumentarec" posnet v Johannesburgu v Južnoafriški republiki - govori pa o posebnih razmerah, ki so se razvile po prihodu nezaželjenih tujcev. Južna Afrika znana po svoji temni zgodovini apartheida tako v tem fiktivnem dokumentarcu ponovno oživlja to temačno doktrino rasne segregacije, zatiranja in izkoriščanja nepovabljenih gostov.

Dokumentarec je režiral mladi kanadski režiser Neill Blomkamp skupaj z Peter Jacksonom, ki pa bo tokrat v vlogi producenta. Sama ideja dokumentarca se je razvila iz kratkega filma Alive in Joburg pri kateremu je prav tako sodeloval Neill Blomkamp kot sorežiser.
Film spremlja tudi obsežna viralna marketinška kampanija. Uradna stran filma D-9.com naj bi delovala iz strani Multi-National United - podjetja, ki se pojavi tudi v dokumentarcu. Vzporedno pa preko bloga MNUSpreadsLies spremljamo poročila aktivista v katerem argumentira kako so prišlekom v Johannesburgu kršene pravice iz strani Multi-National United. Z začetkom junija 2009 pa so se začele pojavljati napisi po avtobusnih postajališčiv v vseh večjih mestih kot so "BUS BENCHES FOR HUMANS ONLY" in "BUS STOP FOR HUMANS ONLY"
Kar je mene osebno pritegnilo pri sami ideji filma je predvsem sociološki kontekst, ki na ironičen način prikazuje ponavljanje zgodovine v rasistično najbolj spornih predelih sveta in vprašanje koliko časa bi minilo po istem scenariju v realnem svetu dokler se ne bi pokazali politični interesi po izrabljanju prišlekov. Če bo vse prav se lahko film izkaže za enega večjih presenečenj tega leta - no vsaj kolikor se znanstvene fantastike tiče.


Ni komentarjev: